Één van de meest gemelde opmerkingen afgelopen weken die ik om mij heen hoor. LinkedIn verhoogt haar prijzen, help. Ook LinkedIn heeft het woord inflatie ontdekt. En ze hebben in Nederland en Belgie een monopolie positie.
15% op de LinkedIn Recruiter Seat (RPS en corporate) en 10% op de job slots in die orde van grootte en ook het voordeel om je 2 of 3 jaar vast te leggen komt per 1 juli te vervallen.
Dat zijn forse stijgingen en er wordt gezocht naar alternatieven. Recruiter Lite wordt het vaakst genoemd als goedkoper alternatief. Zeker goedkoper. En is het dan ook de beste optie? Recruiter Lite heeft de meeste filters die LinkedIn Recruiter seat ook heeft.
Er zijn wel een aantal argumenten waarom je deze optie beter links kan laten liggen.
1. Recruiter Lite heeft minder InMails.
30 ipv 100 of 150 (bureau of corporate). Okay minder InMails. Als je response rate laag is dan ben je daar zo doorheen. Ik heb eerder een blog geschreven hoe je dit deels kunt omzeilen.
En je kunt InMails bijkopen 10 InMails kost eur 69,95 dus 7 euro per InMail. Wow, dat is een ander perspectief elke keer dat je een InMail verstuurt kost het ongeveer 7 euro. Okay maar als je er meer aanschaft zeg 70 dan krijg je toch wel korting. Euh nee, 70 stuks InMails kost eur 489,65 en dat is 7 euro per InMail.
2. Recruiter Lite heeft geen opentowork filter.
Eens en niet eens. Open to work is niet de heilige graal. Er zijn trucjes om de opentowork filter deels te achterhalen (klein stukje sluikreclame, deze tips deel ik in mijn masterclass). En bijna iedere recruiter benadert eerst kandidaten die opentowork staan.
Het is net Johnny Depp die achterna wordt gezeten in de pirates of the caribbean. Je kunt je weinig onderscheiden.
3. Met Recruiter Lite kun je tot maximaal je 3e lijns kandidaten zien.
Klopt helemaal. En zeker voor startende recruiters is dit wel een beperkende factor. Net aan 500 eerstelijns connecties en dan zie je maar een heel klein deel van het potentieel.
4. Met Recruiter Lite werk je individueel.
Een van de belangrijkere argumenten wat mij betreft om toch naar een recruiter seat te gaan. Als je in dezelfde vijver vist en je wilt kandidaten niet 2 of meer keer benaderen of je wilt niet steeds dezelfde kandidaten voorbij zien komen dan is LinkedIn Recruiter Seat een betere optie voor jouw organisatie.
5. Als een recruiter vertrekt neemt hij of zij alle data mee.
Dit is het aller-aller-belangrijkste argument. Alle data is persoonsgebonden met de LinkedIn Recruiter Lite. De organisatie kan hoog of laag springen maar de recruiter neemt alle data mee. Weg historie en weg alles waar je zo hard in geïnvesteerd hebt, zelfs al heb je als werkgever de licentie betaald.
Ja, je kunt alles in je ATS zetten. Een schaduw administratie. Naast dat je met AVG issues wordt geconfronteerd, loop je ook nog eens tegen extra en dubbele administratie op.
Conclusie
Recruiter Lite werkt prima als je als zelfstandige werkt of als je in een klein team werkt met een geografische of een branche verdeling. En als je een stabiel team hebt. Heb je een team met een hoog verloop, dan vertrekt ook elke weer je data.
Recruiter Seat ondanks de hoge kosten is voor de meeste organisaties nog steeds de beste keuze. De penetratiegraad van LinkedIn in Nederland is wereldwijd een van de hoogste. Meer dan 80% van de Nederlandse beroepsbevolking is hierop te vinden.
Tot slot - Advies
Het is deels preken voor eigen parochie, er zijn nog wel meer goede trainers.
Zorg dat je recruiters weten wat ze doen en wat ze kunnen doen met LinkedIn Recruiter Seat of Recruiter Lite account. En laat ze deze dure investering ook optimaal gebruiken.
En deel ook met ze wat het kost voor je organisatie. Als ik vertel wat een gemiddelde Recruiter Seat kost, slaan een hoop recruiters steil achterover.