Leren hoe je goed en snel beschikbare kandidaten vindt.

Matchd is een detacheringsbureau voor interim-opdrachten binnen de overheid. Ze werven kandidaten voor opdrachtgevers als de politie, provincies en Rijkswaterstaat. Teamleider Edgar Pals stuurt het team recruitment binnen dit jonge bedrijf aan. Zijn kracht ligt bij de begeleiding en ontwikkeling van mensen. Vanuit die gedachte ontstond de behoefte aan verdieping om effectiever en sneller kandidaten voor opdrachtgevers te vinden.

Via een zoekopdracht op Google kwam Marcel naar voren. Zijn trainingsaanpak bleek exact waar Matchd naar zocht. Na uitgebreid contact en een goede afstemming over de inhoud werd de maatwerktraining van drie dagdelen ingepland.

Onze grootste uitdaging is het vinden van goede beschikbare kandidaten

Edgar: "We hebben als detacheringsbureau de kandidaten niet zelf in dienst. Voor onze opdrachtgevers zoeken we de juiste mensen. Deels reageren zij zelf, bijvoorbeeld op vacatures die we op job boards plaatsen. Maar daarnaast zijn we zelf ook actief en benaderen we mensen direct. Bijvoorbeeld via ons eigen kandidatenbestand, leveranciers en LinkedIn."

"In de huidige markt is onze grootste uitdaging het vinden van goede beschikbare kandidaten. En dat lukt niet door een afwachtende houding aan te nemen. We moeten juist actief de markt op om de mensen te zoeken."

"Die kennis was niet echt aanwezig. We deden het weleens, maar niet standaard. Dankzij de training doen we dat nu structureler. Waardoor we uiteindelijk makkelijker en efficiënter mensen kunnen vinden."


Verder kijken dan één platform
Het doel voor Matchd was met name te leren om snel goede kandidaten vinden. Aan de hand van praktische tips en tricks en oefeningen. Om uiteindelijk winst te behalen in efficiency. "In de beginsituatie tikten we gewoon een paar zoektermen in op LinkedIn en Google en dan vonden we wat, of niet. Nu kunnen we veel concreter zoeken. We weten welke zoektermen we moeten gebruiken, op welke manier we vinden wat we zoeken in een titel en op welke manier in een tekst."

"En dan vind je een kandidaat. Misschien staan zijn contactgegevens erbij, misschien ook niet. Die kun je dan weer achterhalen op een andere manier. Marcel heeft ons meegenomen van het zoeken van een kandidaat, tot aan zijn of haar contactgegevens. Belangrijkste les: kijk verder dan één platform."


Door toepassing van nieuwe kennis zijn de resultaten concreter

Het geleerde in de praktijk toepassen. Want dat is uiteindelijk het doel van een training. In het begin gebeurt dat nog veel met spiekbriefjes en op een gegeven moment zit het meer in het systeem. "Het wordt hier inmiddels dagelijks ingezet."

"Voor TSN Thuiszorg in Zwolle zag een collega een vacature voorbijkomen. Hij ging aan de gang, startte een zoektocht op LinkedIn en heeft uiteindelijk op dat platform een kandidaat gevonden. Door toepassing van nieuwe kennis zijn de resultaten concreter, waardoor je sneller door je werving- en selectietraject gaat."


Een perfecte training op maat dankzij de aanpak van Marcel

"Vakinhoudelijk is de training een absolute aanrader vanwege de effectiviteit en de efficiency. Marcel is erg goed in verwachtingsmanagement. Hij heeft zich in het begin echt verdiept in onze vragen en ook in het begrijpen van ons (IT-)systeem OTYS. Daardoor was het een perfecte training op maat."

De recruiters van Matchd worden nog steeds begeleid. Elke 4-6 weken ontvangen ze een nieuwe challenge. Zodra het team heeft deelgenomen geeft Marcel feedback via een filmpje waarin hij er een aantal vragen uitpakt. "Om de kennis te borgen en zodat mensen er mee bezig blijven en zich ontwikkelen."

"Wij waren beginners, maar je ziet en merkt aan Marcel dat hij op alle niveaus mensen dingen kan leren. Gezien zijn houding en professionaliteit kan hij ook bijvoorbeeld senior recruiters begeleiden en van nieuwe kennis voorzien. Nu we geleerd hebben hoe je goed en snel beschikbare kandidaten vindt kijken we reikhalzend uit naar de vervolgtraining."

Meer weten over de incompany maatwerk sourcing training?