achmea-review-sourcing-training-klikwork
tamar-noordermeer

Succesvol sourcen leidt tot meer plezier, meer plezier leidt tot meer succes

Achmea is een organisatie met ruim 12.000 medewerkers. Dat dit betekent dat er best wel wat wervingsvraagstukken op de bordjes van de recruiters ligt spreekt dus voor zich. Tamar Noordermeer weet er als één van de IT-recruiters alles van. "Onze uitstroom en uitbreiding vullen we zowel intern als extern. Dat gaat om honderden vacatures per jaar. En daarbij is IT een van de moeilijkst te vinden doelgroepen."

"We werken hier met 11 corporate recruiters en 3 young-talentrecruiters. Dit recruitmentteam was altijd al bezig met searchen van het juiste talent. Maar ook al hebben we de naam van een goede werkgever mee, de krapte op de arbeidsmarkt zorgt dat het aanbod steeds schaarser wordt. Dus meer, beter en effectiever sourcen wordt steeds belangrijker. 

Plezier in het sourcen brengen

"Intern vonden we al langer dat we LinkedIn recruiter niet optimaal gebruikten. Dus onze vraag aan Marcel was 'hoe gaan we dat optimaliseren?'. Met als doel ook plezier in het sourcen te brengen. Door met quick-wins te zorgen voor succes. Want met meer succes ga je het leuk(er) vinden en dus meer doen. Als je het dan nog efficiënter kan inrichten krijg je ook meer rendement. En dus weer meer succes."


"Vaak wordt tijdgebrek genoemd als argument om niet te sourcen. Toch moeten we echt actief op zoek naar die talenten. En omdat mensen steeds meer worden benaderd, moeten we ons onderscheiden. Want als je berichten niet goed zijn krijg je geen reacties. Naast het succesvol vinden en bereiken van kandidaten is het dus ook belangrijk om het efficiënt in de dagelijkse werkzaamheden in te passen."


Tijdbesparende tricks en effectieve schrijftips

"Zeer leerzaam waren de custom filters, waarmee je je eigen standaardsearchstrings kan opslaan. Dit zorgt voor een enorme tijdsbesparing. En ook de Excelsheets om boolean's te maken waren een eyeopener. Het is fijn als je met z'n allen zo'n lijst kan aanvullen en bijhouden. Dan hoef je dus niet elke keer je eigen search opnieuw in te typen."


"De grootste learning zat echter in het schrijven van de benaderingsberichten. En dan met name het effect van de rule of 3. In het begin waren mensen wat sceptisch of het wel zou werken, maar het effect is echt zichtbaar. Ik hoor van collega's dat onze response rate van 50% tot wel 70% of 80% is gestegen. Hierdoor stijgt dus ook het aantal kandidaten waarmee je in gesprek raakt."


Theorie, oefenen en feedback

"Zelf ken ik Marcel al een hele tijd, dus ik weet wat hij meebrengt aan expertise. Het is dan te gek dat ik van collega's terugkrijg dat ze onder de indruk zijn van zijn uitgebreide kennis. En ook de manier waarop hij mensen bij de les houdt. Want iedereen is nu enthousiast. Ook zij die niks hadden met sourcing. Marcel traint op een erg fijne manier, door na een stukje uitleg ter plekke dingen in de praktijk te laten brengen en direct feedback te geven. Daardoor doe je tijdens de training dingen die je erna direct kan inzetten."

Meer weten over de incompany maatwerk sourcing training?