Blind sourcen op LinkedIn Recruiter
18 oktober 2022 

Blind sourcen op LinkedIn Recruiter

Ik heb het wel eens meegemaakt hoor, dat een kandidaat werd afgewezen. Hij of zij had geen professionele LinkedIn profielfoto, vond de hiring manager. Of een onbewuste bias over een bepaalde voor en/of achternaam.
Niet alleen door de hiring manager, maar ook door mijzelf. Ik ben ook maar een mens. 

Nu had LinkedIn Recruiter al een tijd een admin optie om profielfoto’s te verbergen voor alle recruiters. Ik heb het wel eens getest bij een grote organisatie. En had ik veel weerstand verwacht. Totaal geen weerstand, ze merkte het niet eens.

Gisteren bij de voorbereiding van een van mijn sourcing trainingen ontdekte ik ineens een extra knop in de projectinstellingen. Communiceren kun je leren, LinkedIn.


Foto’s en namen van kandidaten verbergen

Schakel deze optie in om foto’s en namen in de talentpool van dit project te verbergen. Namen worden wel weergegeven in de berichtenfunctie en de pipeline.

Deze schuif aangezet en wat zie ik? Afkortingen en geen profielfoto’s. Eureka. Blind sourcing komt dichterbij. Zeker als je samen met een hiring manager searcht. Of deze persoon nu wel of geen professionele foto heeft of dat hij nu Marcel, Abdullah of Vladimir heet, is verdwenen. 

Hieronder een screenshot van mijn profiel. Ik ben S.T.W.B. geworden en zonder profielfoto


Namen worden wel weergegeven in de LinkedIn berichtenfunctie en de pipeline.

Dat het in de berichten functie en in de pipeline wel zichtbaar is, snap ik wel. Het is noodzakelijk dat je in ieder geval de voornaam weet, want Beste S.T.W.B. staat zo slordig. En als je nog iets verder wilt zoeken omdat haar of zijn LinkedIn profiel wat leger is. Snap ik.

Kan je blind sourcen ook instellen voor de gehele organisatie?

Je kan deze functie als admin ook voor de gehele organisatie afdwingen.
Dit doe je dan in je productinstellingen > voorkeuren > Foto’s en namen van kandidaten verbergen.

Recruiters en/of sourcers kunnen dit wel tijdelijk uitschakelen. Bij de talentpool kunnen ze rechts bovenin besluiten om te kiezen voor weergeven en namen van kandidaten tijdelijk tonen. 


Review functie van LinkedIn Recruiter.

Nu was ik benieuwd of ook de review functie van LinkedIn zo zou werken. Helaas niet. Bij je hiring manager of je opdrachtgever zijn gewoon de voor en achternaam volledig zichtbaar en de profielfoto. Ik vind dit wel een gemis.

Al is het maar een optie voor die ene hiring manager, die de profielfoto net wat minder professioneel vindt.