croowolterendros-review-sourcing-training

Als je niet weet hoe je sourcingtools goed inzet,

gebruik je ze ook niet 

Jorn Trousselot is projectlead technical recruitment bij Croonwolterendros, een technische organisatie met zo'n 3.000 medewerkers. In zijn rol is hij verantwoordelijk voor procesoptimalisatie binnen recruitment. "Na de afschaffing van de oude vakscholen is het vinden van specialisten een steeds groter probleem geworden."

"We houden ons bezig met installatietechniek in industrie, utiliteit en infra. Daarbinnen ontwikkelen, plaatsen en onderhouden we systemen. Dus we zijn altijd op zoek naar specialisten. De technische markt kent daar al sinds 2012 een enorme vraag naar, van projectleiders, tot technici en engineers. Vanwege die krapte op de arbeidsmarkt is het steeds belangrijker dat je mensen enthousiast weet te maken voor (de identiteit van) je bedrijf."

Verandering is een constante

"We hebben zo’n 300 vacatures openstaan en we vullen er zo’n 250 per jaar. Het is een utopie om te denken dat je alle vacatures in 1 jaar invult. De organisatie groeit door, er is sprake van vergrijzing, de vereisten en de wensen van kandidaten veranderen. Kortom: er is een constante beweging als het gaat om het vinden en binden van de juiste mensen."

"Bij ons werd de afgelopen jaren veel ingeleend via bureaus, terwijl we zelf te weinig invulden. En als recruitment willen we het maximale uit onze sourcing halen, voor we de keuze maken een bureau in te schakelen. We hebben alle tools in huis om te kunnen sourcen, alleen werden die niet optimaal ingezet. En als je niet weet hoe dat moet, dan doe je dat ook niet."


Updaten van bestaande kennis
"Eerst ben ik gaan checken wat ons kennisniveau was. Want als je de kennis hebt én de tools, dan kan je het zelf doen, zonder dat een bureau nodig is. Die kennis was wel aanwezig, dus heb ik Marcel gevraagd om een maatwerktraining, gericht op een update. Want soms is herhaling goed om kennis op te frissen. Het tweede doel was om met iedereen bij elkaar te zitten en samen na te denken over de inzet van sourcing. Beide doelen zijn bereikt, want mensen zijn positief en daarmee kwam het ook weer op de agenda."


30% meer hires
"Het maatwerkvoorstel van Marcel was top. Wij zochten niet iemand om te vertellen hóé te sourcen, maar vooral met welke technologie en de handigheidjes. En dat is voor een flink deel gelukt, ik denk dat we wel zo'n 30% meer hires doen dan voorheen. We gebruiken nu ook de tools en het inzetten van bureaus gebeurt alleen als we zelf het maximale hebben geprobeerd."


Een training met het gewenste resultaat
"Het was een goede heldere training, wel met heel veel slides. Het heeft zeer zeker bijgedragen aan het gewenste stuk bewustwording over het vak sourcen en uiteindelijk geleid tot meer eigen werving."

"De absolute eyeopener was een formulier dat Marcel deelde, waarin je boolean searches kan invullen. Op basis van steekwoorden komt daar 1 booleansearchstring uit die je helpt bij het sourcen."

"Marcel was bekend via het netwerk, dus zo kwamen we bij hem uit. Als iemand zoals hij iets interessants te vertellen heeft, dan volg je hem. We kozen dus bewust voor hem, want hij is echt wel een guru op zijn gebied."


Meer weten over de incompany maatwerk sourcing training?